L’expansió literària de Catalunya

L’expansió literària de Catalunya

Tomàs Garcés

Publicat a La Publicitat l’11 d’octubre de 1922.

Ara fa dos anys un escriptor, Joan Estelrich, i un polític, Puig i Cadafalch, preconitzaven la creació d’un Institut que escampés terres enllà la nostra cultura. En Puig, en un discurs presidencial a la Mancomunitat, suggeria la urgència d’una oficina d’Expansió Catalana. L’Estelrich, obria tota una pila d’horitzons a l’esguard dels intel·lectuals preocupats de fer conèixer Catalunya al defora.

Han passat dos anys i el projecte no ha esdevingut cosa real. Caldrà demanar-se per què.

Hi ha uns quants homes aptes que des de molt de temps no voldrien sinó col·laborar en la gran empresa nacional d’una expansió organitzada. No hem de ressenyar tots els esforços que s’han fet; l’Estelrich, lluitant heroicament, sense ajuts considerables; els homes de “La Revista”, posant-se en contacte amb el món per propagar en els més selectes cenacles la nostra producció literària; En Maseras, En Junoy i tants d’altres escriptors, aprofitant les llurs coneixences europees per l’expandiment de les idees i la cultura de la nació.

Però tot això han estat, per força, activitats més o menys reduïdes. L’oficina de l’Estelrich, on s’hi fa una obra intensa i admirable, no ha aconseguit arribar a la categoria d’oficina nacional d’expansió. Cal alguna cosa més que la feina abnegada d’un parell d’homes perquè això s’esdevingui.

Fa molt de temps que l’oficina o el Institut d’expansió és una necessitat per a Catalunya. Hi ha una cosa, si més no, que cal expandir: la nostra literatura.
En aquesta obra poden coincidir i aplegar-se molts esforços separats. Si la Mancomunitat de Catalunya no creu políticament possible, per la incompleta nacionalització de la nostra terra, l’expansió oficial del nacionalisme català, que es limiti a crear i a enfortir una institució que faci conèixer arreu del món la nostra literatura.

El president de la Mancomunitat, que ens havia suggerit tan belles esperances, podria començar amb aquesta empresa ―Oficina d’expansió literària― la coneixença de Catalunya a l’estranger.

Signat SHIP-BOY